2022-06-01 12:09:43

„40 djela ljubavi“ – Marijini obroci

Ove korizme naša škola uključila se u humanitarnu akciju „40 djela ljubavi“, koju je organizirala humanitarna udruga Marijini obroci. Marijini obroci humanitarna je udruga nastala 1992. godine, kada su Magnus i Fergus MacFarlane-Barrow iz Škotske odlučili pomoći stradaloj djeci u ratu u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. 2002. godine Magnus je bio u Malaviju u Africi s organizacijom Scottish International Relief gdje ga je dirnula životna priča majke koja je umirala od posljedica side okružena sa svojih šestero djece. Nakon tog susreta, Magnus je odlučio pokrenuti udrugu koja će trajno nastojati gladnoj djeci dati jedan obrok dnevno svakog školskog dana. Danas udruga hrani više od 2 milijuna najsiromašnije djece svijeta svakoga dana kad pohađaju školu u 19 najsiromašnijih zemalja svijeta.

Obvezali su se da najmanje 93 lipe od svake kune koju im doniramo potroše na humanitarni rad. Drugim riječima, jako paze da tekući troškovi budu što je moguće manji. To postižu tako da se u svim aspektima organizacije oslanjaju na volontere, potiču donacije u naturi i uslugama (npr. tisak promotivnih materijala) te ne troše novac na ništa što nije apsolutno nužno. Tako već sa 132 kune možemo osigurati da jedno dijete tijekom jedne školske godine dobiva obroke. Svaka donacija, bez obzira na veličinu, čini veliku razliku u životima gladne djece.

Kada smo se u našoj uključili u akciju, ideja je bila da svaki razred skupi donaciju za prehranu barem jednog djeteta u jednoj školskoj godini, a to bi značilo barem 16-tero djece. No skupivši 2964,50 lipa uspjeli smo pomoći 20-ak djece da svaki dan kada su u školi imaju osiguran jedan obrok na dan tijekom cijele školske godine.

„Ako ne možeš nahraniti stotinu ljudi, nahrani samo jednog čovjeka.“

„Nismo svi stvoreni da radimo velike stvari. Ali zato možemo raditi male stvari s puno ljubavi.“

                                                                                   Sveta Majka Terezija

 


Osnovna škola Ante Starčevića Lepoglava