preskoči na sadržaj
Događanja

Projekt pomoćnika u nastavi

18. rujna 2017. godine počela je provedba projekta „Ja mogu“. Riječ je o projektu Varaždinske županije i AZRA-e koji je usmjeren osiguravanju pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama. Svrha mu je pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove u vidu pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Vrijednost cjelokupnog projekta je 10.691.224,80 kuna od čega je 92 % iznosa osigurano iz  Europskog socijalnog fonda dok 8 % sufinancira Varaždinska županija, a za razliku od dosadašnjih projekata usmjerenih istom cilju, ovaj projekt traje četiri godine. Zahvaljujući ovom projektu u školi je zaposlena jedna osoba na mjestu pomoćnika u nastavi za jednog učenika. Tijekom dosadašnje provedbe projekta uočeni su pozitivni rezultati što potvrđuje svrsishodnost projekta.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 19. 3. 2018. 12:09

Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017. – 2018.)

Naziv projekta: „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017. – 2018.)“

Prijavitelj: Varaždinska županija

Partneri: 33 osnovne škole u Varaždinskoj županiji

Ukupna vrijednost projekta:  1.499.627,85 kn

EU sredstva: 100% iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, Operativni program za hranu i/ili materijalnu pomoć 2014. – 2020.

Trajanje projekta: 04.09.2017. – 15.06.2018.

Sažetak projekta:

Projektom se želi osigurati redovita i kvalitetna školska prehrana za djecu koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva u osnovnim školama Varaždinske županije, a s ciljem unaprjeđenja kvalitete života, smanjenja rizika od siromaštva i socijalne isključenosti te aktivno i zdravo odrastanje sve djece u osnovnoškolskom obrazovanju.

Ciljna skupina su 1492 djece koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva, a polaznici su osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija. U pravilu su to djeca iz socijalno ugroženih obitelji koja imaju poteškoća sa osiguranjem plaćanja školske prehrane.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 14. 3. 2018. 15:34

Prijateljski susret u futsalu

U petak 9. ožujka 2018. godine u našoj dvorani održani su sportski susreti u futsalu za dječake i djevojčice. U igri su sudjelovali dječaci od 5-og do 8-og razreda i djevojčice 7-ih razreda.  Sudjelovalo je oko 60 učenika OŠ Đurmanec koji su bili u pratnji svojih voditelja i učitelja.

U tri utakmice uspješniji su bili naši sportaši s rezultatom 2:1 (po odigranim utakmicama).

Najvažnije od svega  da je sve proteklo u pozitivnoj i navijačkoj atmosferi te su ostali lijepi dojmovi i stvorena su nova prijateljstva.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 14. 3. 2018. 15:33

Međuopćinsko natjecanje u futsalu

U našoj je školi 8. ožujka održano  Međuopćinsko natjecanje u futsalu za dječake 5-ih i 6-ih razreda. Sudjelovalo je pet ekipa. Najuspješnija u finalu opet je bila ekipa OŠ Lepoglave koja

je u finalu ponovo pobijedila ekipu OŠ Bednja. Tako će naša ekipa ove godine opet predstavljati Skupinu Ivanec na Županijskom natjecanju u futsalu.

Ukupni poredak ekipa  je:

1. Lepoglava

2. Bednja

3. Klenovnik

 4. Kamenica

5. Višnjica.

.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 14. 3. 2018. 15:30

Stručni skup

U četvrtak, 01. ožujka 2018. god., u OŠ Ante Starčevića održano je Županijsko stručno vijeće učitelja glazbene kulture. Na početku skupa učiteljica Antonija Puček održala je ogledni sat s učenicima 6. a i b razreda. Učenici su upoznali trzalačka glazbala – mandolinu i lutnju. Pijanistica Eva Kirchmayer predstavila je ulogu žena u glazbi, a uz to, svi su prisutni imali čast prisustvovati živoj izvedbi solo pjesama Ivane Lang i Dore Pejačević koje je izvela studentica 3. godine Muzičke akademiju u Zagrebu, sopranistica Tea Zec. Na kraju skupa pedagoginja OŠ Lepoglava, Silvija Košćec, upoznala je učitelje s komunikacijskim vještinama.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 7. 3. 2018. 14:03

Natjecanje iz hrvatskoga jezika

Naša škola bila je domaćin županijskog Natjecanja iz hrvatskoga jezika za učenike sedmih i osmih razreda. 

Na natjecanju je sudjelovao 61 učenik i 39 mentora kojima su dobrodošlicu i uspjeh na natjecanju poželjeli ravnatelj škole Ratko Tomić i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač. 

Najbolja među učenicima sedmih razreda bila je učenica naše škole, Melanija Štefanec, a njezina  mentorica je učiteljica Branke Kuća. Drugo mjesto u kategoriji sedmih razreda zauzele su Lana Slavinec pod mentorstvom učiteljice Marije Videc i Karolina Zagoršćak, mentorica učiteljica Vesna Funda Štefanek, a treće mjesto pripalo je Lani Zrinjski mentorice Tee Toma.

U kategoriji osmih razreda najbolja je bila učenica Daria Gazdek, mentorica učiteljica Sunčica Križan-Kadi, drugo mjesto zauzela je Marcela Čegelj, njezina mentorica je Martina Špičko, a treće mjesto zauzela je Marta Majcen, mentorica učiteljica Valentina Barulek Boltižar.

Našu su školu još predstavljale učenice Lucija Šinko, Eni Mađar, Mihaela Belčić i Lara Šincek Cvilinder.

Čestitamo na postignutom uspjehu!

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 7. 3. 2018. 13:56

Županijsko natjecanje iz hrvatskoga jezika Vijest ima dokument u privitku

U privitku se nalaze rezultati županijskog Natjecanja iz hrvatskoga jezika 2018. godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 7. 3. 2018. 13:54

OBAVIJEST

U četvrtak, 1. 3. 2018. godine, nastava će se održati redovito.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 7. 3. 2018. 13:53

OBAVIJEST

Zbog vremenskih neprilika odlukom županijskog ureda,  nastava se sutra , u srijedu 28. 02. 2018. neće održati. Za daljnje obavijesti pratite web stranicu škole.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 7. 3. 2018. 13:52

Dan sigurnijeg interneta 2018

Naša  škola  i ove se školske godine nizom aktivnosti uključila  u akciju “„Sigurniji internet za djecu i mlade“ koja se već redovito održava svake godine drugog utorka u veljači. Ove godine je to 6. veljača . Kao i  prijašnjih godina i ove smo na satu informatike imali različite aktivnosti,ali  i na razini cijele škole. Ovogodišnja je tema bila:

Dan sigurnijeg Interneta 2018

Stvaraj, poštuj, poveži se:

Bolji internet počinje s tobom!

Na satu informatike 5. r su  izradili priče u Word-u , 6. r stripove i umne mape (WEB  alat po želji- Toon Doo, Powtoon, Bubble.us, Pixton  ), snimanje  radio emisije ( Audacity ) na  temu  akcije, a  7. r i 8. r je izrađivao prezentacije, stripove, kratke filmove i  postere u Glogsteru. Izdvojili smo savjete za djecu za sigurno i odgovorno korištenje Interneta, te izradili pano u holu škole.

Zaključili smo da se djeci svidio ovakav nov, zanimljiv način rada jer su mogli pokazati svoju kreativnost, a izrađivanjem radova naučili su više i o samom alatu, ali i o sigurnom i odgovornom korištenju interneta. Primijetili su da najviše nauče upravo kad sami izrađuju radove na temu.

 Završili smo prezentacijom triju učenica 7. razreda u   (od 2. -8. razreda) koja je bila odlično odrađena i posebno pohvaljena i od strane učenika i od strane učiteljica.  Svi razredi zapisivali su savjete redom kako su došli do zaključka.

Primijetili smo da djeca odlično prihvaćaju i sa zanimanjem prate poučavanje od strane starijih učenika. Sami su došli do zaključka što se smije, a što ne smije na internetu.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 7. 3. 2018. 13:47

Županijsko natjecanje iz informatike - INFOKUP

 U petak, 9. veljače, u II. osnovnoj školi Varaždin održano je Županijsko natjecanje iz Informatike za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole.

Učenici su se natjecali u 4. kategorije: Programiranje ( LOGO ),  Algoritmi ( Python ), Osnove informatike i Razvoj softvera.

Iz naše su škole plasirala se dvojica učenika:

Karlo Svetec 6. b i Dino Škvarić 8. b, oba iz Programiranja ( LOGO ) s mentoricom učiteljicom informatike Nevenkom Harjač.

 Obojica su  osvojila 3. mjesto! Čestitamo!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 7. 3. 2018. 12:30

Županijska smotra LiDraNo

Županijska smotra LiDraNo – smotra literarnog, dramskog, scenskog i novinarskog stvaralaštva za učenike osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, održana je 14. i 15. veljače 2018. godine u HNK Varaždin. Škola domaćin bila je OŠ Ljubešćica. Na Smotri je sudjelovalo ukupno 286 učenika. Stručna povjerenstva odabrala su i predložila najbolje literarne i novinarske radove, najbolje školske listove, radijske izraze, dramske i pojedinačne scenske nastupe koji će Varaždinsku  županiju predstavljati na državnoj smotri LiDraNo 2018. godine. Našu je školu predstavljala Andreja Kundija, učenica 3. b razreda i izvela monolog Žoti diečak autorice i učiteljice Štefanije Dretar. Andreja je izvrsnom interpretacijom monologa na našem lepoglavskom govoru stekla naklonost stručnog povjerenstva i predložena je za državnu smotru LiDraNo koje će se održati u ožujku ove godine. 

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 22. 2. 2018. 11:24

Brošura - Hrvatske željeznice

Brošura o opasnosti od strujnog udara uz prugu

Navedeni link vodi vas na Brošuru koju su Hrvatske željeznice - Infrastruktura tiskale s ciljem promicanja sigurnosti unutar pružne mreže i na željezničkoj infrastrukturi.

http://www.hzinfra.hr/wp-content/uploads/2017/01/opasnost-od-strujnog-udara-uz-prugu-brosura.pdf

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 19. 2. 2018. 14:22

Brošura za roditelje Vijest ima dokument u privitku

U privitku nalazi se  brošura  za roditelje ureda za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske:

„Intervju s roditeljima-odgovori koje je dobro znati“.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 7. 2. 2018. 10:16

LiDraNo

Međuopćinska smotra LiDraNo održana je 22. siječnja u PŠ Tina Ujevića u Salinovcu. Svoje je literarno, novinarsko i scensko stvaralaštvo predstavilo 89 učenika. Našu školu predstavljale su učenice Andreja Kundija (mentorica: Štefanija Dretar) i Karolina Držaić (mentorica: Ivana Vrček). Nastupile su u kategoriji pojedinačnih scenskih nastupa, monolog. Andreja je izvela monolog Žoti diečak, autorice Štefanije Dretar, a Karolina monolog Kad me ljubav dotakne. Andreja će predstavljati našu školu na Županijskoj smotri LiDraNo u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin.

Čestitamo!

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 23. 1. 2018. 11:29

Posjet Portugalaca

OŠ Ante Starčevića Lepoglava 12. i 15. siječnja 2018. godine posjetili su učenici iz Portugala. Učenici i učitelji privatne škole Colegio Minerva Barreiro, njih više od 70, družilo se sa sedmašima i osmašima naše škole. Colegio Minerva Barreiro privatna je škola koja se nalazi u predgrađu Lisabona i učenici svake godine posjećuju neku od europskih zemalja. Ove godine posjetili su sjevernu Hrvatsku, Zagreb, Varaždin, Kumrovec, Krapinu Trakošćan i Lepoglavu, točnije našu školu.

Prije dva mjeseca učenici su se povezali putem društvenih mreža i na taj su način ostvarili kontakt te se najprije virtualno upoznali.

Dolaskom u našu školu učenici iz Portugala razgledali su učionice, knjižnicu, školsku dvoranu i zbornicu. Jedni drugima pripremili su prezentacije o svojim školama i gradovima. Druženje učenika nastavilo se uz tradicionalni ručak našeg kraja. Prije samog odlaska iz Lepoglave učenici su, uz stručno vodstvo, posjetili Crkvu i kompleks pavlinskog samostana.

Takvo internacionalno druženje pridonosi razvoju komunikacijskih vještina učenika i uvažavanju različitosti. Potiče se tolerancija i stvaraju se nova poznanstva. Iako je boravak Portugalaca bio kratak, ostat će u lijepom sjećanju učenika. Posjet naših učenika i učitelja privatnoj škole Colegio Minerva Barreiro iz Portugala planira se početkom iduće godine.

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 18. 1. 2018. 15:26

NAGRADA GRADA

Grad Lepoglava redovito nagrađuje svoje najuspješnije učenike i njihove mentore u sklopu „Programa potreba u obrazovanju iznad školskog standarda“ prigodnom financijskom potporom. Ove godine, osim spomenutih nagrada, nagrađeni su i značajni sportski uspjesi učenika. Dosadašnji sustav potpora obuhvaćao je učenike predmetne nastave dok je one u sportu nagrađivao prigodnim priznanjima. Ove godine, u dogovoru s ravnateljima škola, Grad je odlučio podići taj standard te nagraditi sportske uspjehe za proteklo razdoblje. Osiguran je paket sportske opreme koji obuhvaća dresove, lopte i druge sportske artikle koje će učenici koristiti prilikom svojih nastupa i osvajanja novih nagrada za svoju školu. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 16. 1. 2018. 14:30

ČESTITKA

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 22. 12. 2017. 10:00

Pahulje snježne spuštaju se s visina...

Svečana božićna priredba održana je 21. prosinca u ispunjenoj lepoglavskoj školskoj dvorani. U božićnu čaroliju uvela nas je voditeljica Karla Mesec stihovima Luke Paljetka „Božić u gradu“. Svojim stihovima pozvala je vilu Leticiju koja je pomogla oživjeti zboraše, tamburaše, recitatore i pjevače.  Božićnom ugođaju pridonijeli su svi mali i veliki izvođači koji su prizvali ugođaj  i duh Božića. Priredba je završila božićnom čestitkom i željama da se svima srca ispune veseljem, toplinom, ljubavlju i lijepim željama! 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 22. 12. 2017. 09:47

Posjet izložbi „Ratni foto zapisi“

Učenici osmih razreda 18. prosinca 2017. godine razgledali su izložbu Mladena Genca  „Ratni foto zapisi“ koja je postavljena u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca, u lepoglavskom Domu kulture. Kroz izložbu ih je vodio Mirko Druško koji im je objasnio da se na fotografijama nalaze poznatih ljudi, branitelji iz našega kraja, koji su se za vrijeme Domovinskoga rata borili na ratištima na kojima je bio i sam autor izložbe. Slijedilo je i predavanje Dragutina Špaca, branitelja koji je bio sudionik Domovinskoga. 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 22. 12. 2017. 09:42

„Plastičnim čepovima do skupih lijekova“

I ove godine učenici i djelatnici naše škole uključili su se u projekt „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“. Projekt je pokrenula Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske s ciljem recikliranja čepova i nastanka novih proizvoda čijom se prodajom sufinancira nabava lijekova za liječenje teških malignih bolesti u slučaju kada te lijekove ne financira HZZO. U našoj je školi prikupljeno 60 kg čepova, a u akciju su se uključili i pojedini sugrađani. Akcijom prikupljanja čepova utječe se na razvoj svijesti o važnosti pomaganja onima kojima je to potrebno, ali i na razvoj ekološke svijesti naglašavanjem mogućnosti i važnosti recikliranja i čuvanja okoliša.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 19. 12. 2017. 13:02

Odbojka u Lepoglavi

Povodom dana grada, 8. prosinca, u OŠ Ante Starčevića odigrana je prijateljska odbojkaška utakmica sa slovenskim učiteljicama iz Leskovca. Učiteljice naše škole imale su podršku s tribina i pobijedile rezultatom 3 : 0. Takvi prijateljski susreti njeguju dobre odnose škola iz Slovenije i Hrvatske. Nakon odigrane prijateljske utakmice, nastavilo se druženje učitelja  i ravnatelja škola u TKIC-u.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 19. 12. 2017. 13:01

Socijalna samoposluga

Učenici i djelatnici naše škole po sudjelovali su u akciji prikupljanja prehrambenih i higijenskih artikala za socijalnu samoposlugu „Kruh svetog Antuna Varaždin“. Cilj ove akcije je povećanje socijalne osjetljivosti za potrebe ljudi i obitelji koji imaju malo ili nemaju ništa. Akcija se provela na način da je svaki učenik ili djelatnik škole prema svojim mogućnostima darovao prehrambene ili higijenske artikle. Inače, socijalna samoposluga je volonterski projekt Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži pokrenut 17. 12. 2013. g. koji je organiziran na način da osobe daruju prehrambene i higijenske artikle koji se zatim uručuju socijalno najugroženijim pojedincima i obitelji.

Zahvaljujemo svima koji su svojim doprinosom pripomogli ovoj akciji i nekome će nadolazeće božićne dane učiniti ljepšima.

  

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 7. 12. 2017. 13:25

Međunarodni turnir

 

Dana 5. prosinca 2017. godine u sportskoj dvorani OŠ Ante Starčevića održano je natjecanje u malom nogometu za djevojčice koje je imalo međunarodni značaj. Okupilo se 5 ekipa: Podlehnik, Cirkulane, Višnjica, Kamenica i Lepoglava.

Nakon finalne utakmice između domaćina Lepoglave i slovenskog Podlehnika, na kraju su uspješnije u izvođenju penala bile Slovenke.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 7. 12. 2017. 13:20

Futsal za dječake

Dana 1. prosinca 2017. godine u našoj je školi održano Međuopćinsko natjecanje u futsalu za dječake. Sudjelovalo je 5 ekipa iz Skupine 1, a to su ekipe OŠ Kamenica, OŠ Klenovnik, OŠ Višnjica, OŠ Bednja i OŠ Lepoglava. U finalnoj utakmici naši su dečki pobijedili 2 : 0 ekipu OŠ Klenovnik. Tako su izborili plasman na županijsko natjecanje gdje će predstavljati Skupinu 1 (Ivanec).

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 7. 12. 2017. 13:15

Sveti Nikola i kićenje bora

Učenike naše škole posjetio je Sveti Nikola i podijelio im male paketiće sa slatkišima. Učenici nižih razreda razveselili su se dolasku Nikole i otpjevali mu nekoliko pjesmica. Krampusa u pratnji Svetog Nikole nije bilo jer je čuo da su svi učenici bili dobri i zaslužili male darove u kojima su bili slatkiši. Također učenici petih razreda u pratnji učitelja likovne kulture Davora Petaka u centru Lepoglave okitili su božićnu jelku.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 7. 12. 2017. 13:03

Terenska nastava u Vukovaru

U sklopu projekta „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ učenici osmih razreda bili su na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru 28. i 29. studenoga 2017. godine u organizaciji „Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar“.

Prvi dan

Polazak učenika bio je u ranim jutarnjim satima ispred osnovne škole. Došavši u Vukovar, učenici su razgledali Muzej vučedolske kulture, a zatim Muzej grada Vukovara smještenog u Dvorcu Eltz. U Memorijalnom centru Domovinskoga rata održana su dva predavanja: „Domovinski rat“ i „Bitka za Vukovar“. Nakon što su se učenici smjestili, slijedilo je slobodno vrijeme za razgledavanje grada Vukovara.

Drugi dan

Drugog dana razgledavanje je započelo mjestom masovne patnje, Vukovarskom bolnicom, gdje su učenici imali priliku vidjeti realističan prikaz bolnice za vrijeme brojnih bombardiranja. Nakon bolnice, učenici su posjetili Memorijalno groblje Vukovar i Masovnu grobnicu Ovčaru. Spomen domom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti i Kukuruznim putem – Putem spasa, završilo je razgledavanje memorijalnih mjesta. Slijedilo je predavanje o minama i razgledavanje Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Prije polaska kući održana je Škola mira, a zatim kviz znanja o obrani grada Vukovara 1991. godine. Našu školu uspješno su predstavljali učenici Leon Horvat i Melani Galić koji su osvojili drugo mjesto.

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 6. 12. 2017. 12:25

Veliki odmor Malih glagoljaša

Glagoljaška skupina organizirala je radionicu izrade označnika stranica 24. studenoga. Učenicima svoje škole pod velikim odmorom pokazali su i upoznali ih s glagoljicom, staroslavenskim pismom nastalim sredinom 9. stoljeća. Svim zainteresiranim učenicima napisali su njihova imena glagoljicom na označnike koje su zadržali i ponijeli ih kućama da njima mogu označiti stranice svojih knjiga koje čitaju.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 1. 12. 2017. 13:11

Školska shema

Radi povećanja unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda, kao i podizanja svijesti o značaju zdrave prehrane kod školske djece od ove školske godine započinje se s provedba Školske sheme – besplatnih obroka voća, povrća i mlijeka za školsku djecu. 
Školska shema objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školam, a cilj joj je oblikovanje prehrambenih navika djece školske dobi. U shemu mlijeko uključeno je 148 učenika od prvog do četvrtog razreda, a u shemu školsko voće uključeno je svih 323 učenika škole.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 30. 11. 2017. 11:38

Posjet policije

Učenici od prvog do četvrtog razreda imali su prilike vidjeti policijski 'mobilno informacijsko-preventivni centar'. Riječ je o policijskom kombi vozilu u kojem građani, u neposrednom razgovoru s kontakt policajcima, mogu dobiti savjete i informacije vezane za sigurnost, ali i informirati policiju o problemima i upozoriti ih na događaje koji ugrožavaju sigurnost. Policajci su učenicima pokazali što se sve nalazi u kombi vozilu i kako se obratiti policiji ukoliko je to potrebno.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 30. 11. 2017. 11:34

Čipka u Boku

Lepoglavska čipka predstavljena je 25. studenoga u Boku (BiH) na proslavi pod nazivom Dvadeset godina Ravnice kojom je KUD- Ravnica obilježio dvadeset godina djelovanja.

Članice KUD-a Ravnica stalni su posjetitelji i izlagači na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi.

Osnovna škola Ante Starčević i Ekomuzej Lepoglava bili su posebni gosti svečanosti i predstavili su se s izložbom lepoglavske čipke. Učenice Leticia Kužir i Matea Zver posjetitelje su oduševile izradom čipke. Osim učenica, predstavnici Škole bili su i učiteljica Dragica Bajsić i ravnatelj škole Ratko Tomić,a Ekomuzej Lepoglava predstavljao je Mirko Varović.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 30. 11. 2017. 11:29

Informatička štafeta

Proteklog ponedjeljka, 27. studenoga, u I. osnovnoj školi Varaždin održana je 9. Informatička štafeta, međužupanijsko ekipno natjecanje za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole.

Ovo natjecanje već osam godina organizira Društvo informatičara Pula, a ove su se godine drugi put natjecanju pridružili i učenici iz sedam osnovnih škola s područja Varaždinske županije. Uz našu školu, na natjecanju su sudjelovale još I., II., III. i IV. osnovna škola Varaždin te škole iz Martijanca i Brezničkog Huma. 

Svaku školu predstavljao je jedan tim učenika pa je tako 28 učenika pokazalo svoje znanje u crtanju (program Bojanje), pisanju (MS Word), izradi prezentacija (MS PowerPoint) i računanju (MS Excel).

Našu školu, uz mentoricu Nevenku Harjač, predstavljali su učenici:

Lucija Zver, 5. a

Karlo Svetec, 6.b

Erna Andreić, 7.a

Melani Galić, 8.b

 

Na natjecanju se koristio operacijski sustav Windows 7 i Office 2010 na hrvatskom jeziku, a provodilo se prema već postojećim pravilima Društva informatičara Pula.

Naša škola bila je najbolja i ekipno je zauzela 1. mjesto, a Lucija Zver bila je najbolji petaš, Karlo Svetec bio je uvjerljivo najbolji šestaš, a Melani Galić bila je najbolji osmaš za što su i dobili diplomu. Svi natjecatelji i njihovi mentori dobili su zahvalnice i diplome.

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 28. 11. 2017. 14:22

Lepoglava „Grad – Prijatelj djece“

U utorak 21. studenog 2017. godine u Zagrebu u Staroj gradskoj vijećnici grada Zagreba, naš grad Lepoglava dobio je status „Grad – Prijatelja djece“. Tim su povodom učenice 3. a i b razreda, pod vodstvom učiteljice Štefanije Dretar, svojim nastupom uveličale samu dodjelu statusa. Bile su to članice recitatorsko – dramske grupe naše škole: Analena Babić, Gabrijela Furjan, Andreja Kundija, Martina Marković, Emili Pavleković, Lorena Pavleković, Hana Lončar, Kaja Zver i Iskra Županić. Nakon svečanog proglašenja Lepoglave i drugih gradova, učenice su nastupile s igrokazom „Pri dktru“. Nakon nastupa, dramska grupa primila je čestitke za uspješnu izvedbu igrokaza na našem lepoglavskom govoru.

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 23. 11. 2017. 11:42

Draga domača rieč

U Kinu Ivanec održana je završna priredba 37. kajkavskog književnog natječaja „Draga domača rieč“, na kojega se ove godine prijavilo 130 autora sa ukupno 207 radova, od kojih je 81 odabran za objavu u Zborniku. Učenice naše škole, Karolina Držaić, Iva Dukarić i Karla Mesec, uveličale su priredbu svojim scenskim nastupom. Nastupile su s igrokazom na lepoglavskom govoru „Z čipku po svietu“ i svojim nastupom oduševile prisutnu publiku.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 23. 11. 2017. 11:25

Sedmaši u Zagrebu

U pratnji svoji razrednika i učitelja učenici sedmih razreda imali su terensku nastavu u Zagrebu. Učenici su posjetili zanimljiv i interaktivni Muzej iluzija u kojemu su mogili mogli vidjeti najveću zbirku holograma u ovom dijelu Europe te doživjeti optičke iluzije. Nakon Muzeja, uputili su se na Gornji Grad gdje su posjetili Hrvatski sabor. Uz stručno vodstvo učenici su saznali osnovne činjenice iz povijesti Hrvatskoga sabora i saborske zgrade te ulogom Sabora u očuvanju hrvatskoga jezika. Saznali su kako funkcionira Sabor kao nacionalni parlament države članice Europske unije te pojmovi kao što su: Ustav, zakon, zakonodavni postupak, zastupnik, radno tijelo, plenarna sjednica i drugi.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 21. 11. 2017. 14:17

Obilježavanje Dana sjećanja na Vukovar

3. Recital Vinko Andrijanić

U petak, 17. studenoga 2017. godine, u našoj je školi obilježen Dan sjećanja na Vukovar  i održan je 3. Recital Vinko Andrijanić u sjećanje na vukovarskog branitelja, pripadnika 204. vukovarske brigade koji je ubijen na Ovčari i sahranjen u Lepoglavi. Recitacijama i pjesmom učenici su odali počast Vukovaru, civilnim žrtvama borbe i svim hrabrim braniteljima. Učenice osmog razreda prezentacijom su prikazale stradanje grada Vukovara. Učenicima i učiteljima obratio se i zahvalio Dražen Husnjak, predsjednik udruge Branitelja Hrvatske Lepoglava, s porukom da nikad ne zaboravimo poginule branitelje te da čuvamo spomen na njih i njihovu žrtvu.

 

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 21. 11. 2017. 14:06

Odbojka u Leskovcu

Učiteljice OŠ Ante Starčevića 10. listopada su u slovenskom Leskovcu odigrale prijateljsku odbojkašku utakmicu s učiteljicama iz škole Leskovec.  Takvi prijateljski susreti njeguju dobre odnose škola iz Slovenije i Hrvatske. Nakon odigrane prijateljske utakmice, nastavilo se druženje učitelja  i ravnatelja škola. Uzvratni susret održat će se u Lepoglavi 8. prosinca u školskoj sportskoj dvorani.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 15. 11. 2017. 11:43

Dan hrvatskih knjižnica

U Županijskoj je palači  svečano obilježen Dan hrvatskih knjižnica, a tim su povodom najčitačima  školskih knjižnica u školskoj godini 2016./2017., iz osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije dodijeljene i prigodne nagrade koje im je uručio dr. sc. Miroslav Huđek, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Ovogodišnji najčitači iz naše škole su  Antonio Vuk, učenik 4. razreda i  Elizabeth Marković, učenica 8. razreda. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 13. 11. 2017. 15:06

Naš mali Kaj

Osnovna škola Mursko Središće u srijedu, 8. studenog, bila je domaćin 14. po redu manifestacije „Naš mali Kaj“, koja se u ovoj školi već tradicionalno organizira u svrhu promicanja kajkavskog stvaralaštva.

Za sudjelovanje prijavile su se 22 škole, a među njima se našla i Osnovna škola Ante Starčevića. Više od 200 učenika moglo se uključiti u neku od aktivnosti: Literarni natječaj „Zviraju reči“, glazbeni natječaj „Pesma zvoni“, foto natječaj „Moja sreča“ i kajkavski kviz „Smo kaj pozabili?“. Naši učenici Andreja Kundija, Fran Kučar i Adam Brezni sudjelovali su na glazbenom dijelu manifestacije “Pesma zvoni”. Učenici su se pod mentorstvom profesorice Antonije Puček predstavili s pjesmom “Tancala bi rada”.

Sudionici su se počeli okupljati u jutarnjim satima. Nakon uvodne riječi ravnatelja škole i voditeljice projekta, započele su aktivnosti koje su raspoređene tijekom cijelog dana. Svečani kulturno-umjetnički program i predstavljanje rada u radionicama održani su u popodnevnim satima uz brojne uzvanike i roditelje. Učenici su se mogli uključiti i u radionice koje su organizirali domaćini. Naši učenici sudjelovali su u dramskoj radionici i radionici glazbenog stvaralaštva. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 13. 11. 2017. 15:04

Sastanak kineziologa

U našoj je školi u srijedu 8. studenog 2017. održan koordinacijski sastanak te napravljen plan i program međuopćinskih natjecanja Skupine 1 (Ivanec). Plan je napravljen za ekipne sportove za dječake i djevojčice 5-ih i 6-ih razreda. Najbolje plasirani predstavljat će Skupinu Ivanec na županijskim natjecanjima.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 10. 11. 2017. 11:44

Posjet kinu

Povodom Dan neovisnih kina učenici naše škole posjetili su kino u Ivancu. U pratnji svojih učiteljica učenici od 1. do 3. razreda pogledali su animirani film „Leteći medvjedići“. Nekim je učenicima to bio prvi posjet kinu pa nije nedostajalo uzbuđenja i veselja.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 9. 11. 2017. 12:31

Tulum s(l)ova

I ove godine 27. listopada, po četvrti put, u Školskoj knjižnici Ante Starčevića u Lepoglavi organiziran je Tulum s(l)ova. Manifestacija je to za sve zaljubljenike u knjigu i čitanje. Naime, učenici 7. i 8. razreda, a ove godine pridružili su se i učenici 6. razreda, čitaju pjesme ili ulomke iz knjiga koje su ih oduševile i žele da i drugi posegnu za tim djelima. Večer je započela određivanjem pravila ponašanja i motivacijskim igrama. Potom je krenulo čitanje pod svjetlom džepnih svjetiljaka što je doprinijelo čaroliji čitanja. Nakon čitanja uslijedilo je  ugodno druženje preko aplikacije Skype s tulumašima iz Osnovne škole Božjakovina. Večer je završila radionicom na kojoj su učenici naučili i okušali se u izradi anđela od komušine kojima ćemo okititi novogodišnju jelku.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 3. 11. 2017. 13:11

Posjet kinu

Povodom svjetskog dana audiovizualne baštine, koji se obilježavao 27. listopada 2017., učenici nađe škole posjetili su kino u Ivancu. U pratnji svojih učitelja učenici od 4. do 6. razreda pogledali su filma Tajna starog tavana (1984.) redatelja Vladimira Tadeja, a učenici sedmih i osmih razreda pogledali su film Breza (1967.) redatelja Ante Babaje. Filmske projekcije bile su besplatne za sve učenike.

U holu kina učenici su mogli pogledati izložbu plakata starih filmova koju je omogućila Kino mreža i Hrvatski državni arhiv (HDA) - Hrvatski filmski arhiv/Hrvatska kinoteka.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 30. 10. 2017. 11:15

Dan kravate

U našoj školi 18. listopada obilježili smo dan kravate. Učenici i djelatnici škole toga su dana nosili kravate te su imali priliku naučiti kako se veže kravata. Kravata, odjevni predmet koji je u upotrebi već desetljećima, jedini je hrvatski simbol univerzalno poznat i cijenjen, a prepoznatljiv je i na svjetskoj razini. Kravata sadrži tri oznake nacionalnog identiteta: hrvatsko podrijetlo kravate, nacionalno ime Croata i motive hrvatskoga identiteta na kravati kao mediju. Kravata je općenito simbol otmjenosti i muške kulture odijevanja, ali ju u odijevanju sve više koriste i žene.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 19. 10. 2017. 11:18

Dani kruha

U našoj je školi već tradicionalno obilježen Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici od 1. do 8. razreda donijeli su kruh, razne vrste peciva, kolače koje su kod kuće ispekli zajedno sa svojim mamama i bakama. Svi proizvodi bili su izloženi u holu škole na velikom zajedničkom stolu. Nakon recitacija i pjesama o kruhu slijedio je blagoslov kruha.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 17. 10. 2017. 11:34

Prevencija ovisnosti

U sklopu projekta Zdrav za 5! policijski službenik Mario Medenjak u petak, 13. listopada, učenicima osmih razreda održao je predavanje na temu prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola. Riječ je o nacionalnom preventivnom programu čiji je cilj prevencija ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću te podizanje razine svijesti kod mladih ljudi o potrebi očuvanja okoliša i prirode. Tijekom predavanja policijski je službenik naglasak stavio na put do ovisnosti i kažnjiva ponašanja do kojih nerijetko vode različite ovisnosti. Posebnost održanog predavanja sastoji se u brojnim primjerima iz prakse koje je g. Medenjak iznio učenicima kako bi im što više približio različite posljedice ovisnosti i zlouporabe alkohola.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 16. 10. 2017. 15:19

Posjet pekari Klasje

U sklopu obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje učenici drugih i trećih razreda u srijedu, 11. listopada 2017., posjetili su lepoglavsku pekaru Klasje d. o. o. Pri dolasku u pekaru učenici su odjenuli pekarsku odjeću te su u pratnji gospođe Klas razgledali pekaru. Učenicima je objašnjen postupak izrade pekarskih proizvoda te su im pokazani strojevi pomoću kojih se izrađuju pekarski proizvodi, a nakon toga su učenici sami imali priliku raditi raznovrsne pekarske proizvode pod vodstvom gospođe Klas. Pekara je učenike počastila sokom i klipićima.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 16. 10. 2017. 15:12

Cinestar

UNICEF u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, kinoprikazivačem Blitz Cinestar i Hrvatskim filmskim savezom u sklopu ovogodišnjeg Festivala o pravima djece organizirao je besplatnu matineju dječjih dokumentarnih, animiranih i igranih filmova. Učenici od četvrtog do osmog razreda, u pratnji razrednika i učitelja, posjetili su 10. listopada Cinestar Varaždin i pogledali kratke filmova koje su snimila djeca u suradnji sa svojim učiteljima. Filmovi su bili poučnog karaktera s naglaskom na potrebu prihvaćanja i tolerancije prema djeci druge rase, nacionalnosti ili djece s poteškoćama.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 12. 10. 2017. 07:44

5. listopada - Dan učitelja

U cijelom se svijetu 5. listopada obilježava Dan učitelja. Taj je dan obilježen i u našoj školi. Već tradicionalno školu je posjetio gradonačelnik Marijan Škvarić koji je učiteljima čestitao njihov dan te istaknuo važnost njihova posla naglasivši pritom da je učiteljski posao jedan od najvažnijih za sveukupan razvoj društva.

Cilj Dana učitelja je isticanje važnosti rada učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta. Proglasio ga je UNESCO 1994. godine u spomen na isti datum 1966. godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 12. 10. 2017. 07:35

Europäischer Tag der Sprachen

2017 Europski dan jezika 

Naša je škola 30. rujna na Franjevačkom trgu u Varaždinu sudjelovala u projektu obilježavanja Europskog dana jezika. U projekt se uključilo 20 škola s područja Varaždinske županije. Na desetak štandova učenici i djelatnici škola i udruga promovirali su važnost učenja jezika. Organizator 8. Europskog dana jezika je vidovečka udruga „Europski kulturni krug – EKULT“ – Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske. Našu školu predstavljale su učenice Rea Dubovečak 5. A, Lana Loparić 6. B, Ivona Zver 7. A i Erna Andreić 7. A u pratnji učiteljice Ane Bartolec. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 2. 10. 2017. 15:05

Europski tjedan sporta

Europski tjedan sporta (23. - 30. rujna) inicijativa je Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti diljem Europe. Tjedan sporta namijenjen je svima bez obzira na dob, podrijetlo ili tjelesnu pripremljenost. Ova europska kampanja usmjerena je na poticanje Europljana da budu aktivni (#BeActive) tijekom Tjedna sporta i ohrabriti ih da ostanu aktivni tijekom cijele godine.

Svi učenici naše škole aktivno su se uključili u obilježavanje Europskog tjedna sporta. U petak 29. rujna učenici su u pratnji razrednika, ostalih učitelja i ravnatelja krenuli u šetnju Lepoglavom. Šetnjom dugom 5 km istaknuta je važnost kretanja i svakodnevne fizičke aktivnosti. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 2. 10. 2017. 12:33

Predstavljanje čipke na HRT-u

 

Naše učenice Mirela Zebec i Andreja Kundija predstavljale su lepoglavsku čipku u emisiji Dobro jutro, Hrvatska na HRT-u. Razgovor s njima pogledajte u videu. 

http://magazin.hrt.hr/406175/pocinje-festival-cipke-u-lepoglavi

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 27. 9. 2017. 13:08

21. Međunarodni festival čipke

Svake godine učenička zadruga „Stezica“ sudjeluje na tradicionalnoj manifestaciji čipke koju organiziraju Grad Lepoglava, Turistička zajednica grada Lepoglave i organizacijski odbor. 21. Međunarodni festival čipke održan je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a zemlja partner bila je Savezna Republika Njemačka. Čipkarice naše škole sudjelovale su na svečanom otvorenju Festivala čipke 21. rujna. Učenici su u narodnim nošnjama sudjelovali u podizanju festivalske čipkarske zastave. Mlade čipkarice pokazale su svoje umijeće kreativnosti izrade čipke na štandu škole koji je bio u prostorima pavlinskog samostana. Svoju aktivnost čipkarice su završile sudjelovanjem u svečanom mimohodu kroz Lepoglavu.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 27. 9. 2017. 12:29

PREHRANA UČENIKA

PREHRANA UČENIKA U ŠKOLSKOJ GODINI

 2017./2018.

 

      Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku  raspisalo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017. – 2018.)“ . Cilj ovog Poziva  je ublažavanje najgorih oblika dječjeg siromaštva, pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva i to u vidu podjele hrane u osnovnim školama. Ciljne skupine ovog Poziva su djeca koja žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva te koja su polaznici obveznog školskog programa i definirana su kao najpotrebitija prema kriterijima  partnerskih organizacija za redovito primanje prehrane na način na koji je školska prehrana organizirana.

      Za ostvarivanje prava za oslobađanje učenika od plaćanja školske kuhinje,  roditelji, posvojitelji ili skrbnici učenika trebaju priložiti sljedeću dokumentaciju:

 

1.   molbu, odnosno zahtjev za oslobođenje učenika od plaćanja školske kuhinje u školskoj godini 2017./18.,

2.  presliku Rješenja o priznavanju prava na doplatak za djecu.

 

     Rok za dostavu molbe, odnosno zahtjeva za oslobođenje učenika od plaćanja školske kuhinje treba dostaviti najkasnije do

 

četvrtka, 21.9.2017., do 12,00 sati (dostaviti razredniku).

 

     Molbe, odnosno zahtjevi za oslobađanje od plaćanja školske kuhinje koji su zaprimljeni nakon proteka roka ili su nepotpuni neće se moći uključiti u projektnu prijavu.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 25. 9. 2017. 14:00

Sigurno u prometu

Kao i prijašnjih godina i ove su godine djelatnici policije posjetili prve razrede. S obzirom na to da smo s početkom školske godine dobili i nove sudionike u prometu, policajac je učenicima objasnio na koji se način moraju ponašati u prometu te im je skrenuo pažnju na važnost nošenja reflektirajućih prsluka. Nakon predavanja učenicima su podijeljene reflektirajuće kabanice koje će nositi na putu do škole i iz škole za vrijeme kišnog vremena.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 22. 9. 2017. 09:22

Zlatkov pokal

U slovenskom gradu Leskovcu 14. rujna 2017. održan je memorijalni turnir "Zlatkov pokal". Naša škola na tom malonogometnom turniru za dječake tradicionalno sudjeluje svake godine. Od šest ekipa nogometaši naše škole završili su na četvrtom mjestu, a prvo mjesto osvojila je škola domaćin Leskovec-Videm.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 18. 9. 2017. 11:34

Hrvatski olimpijski dan

Hrvatski olimpijski dan poznat pod skraćenim nazivom HOD, posvećen datumu utemeljenja HOO-a, 10. rujna, danas je opće prihvaćena manifestacija koja promiče važnost bavljenja sportskom aktivnošću, olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja.

Naša škola tradicionalno svake godine obilježava Hrvatski olimpijski dan. Ove godine obilježen je 8. rujna, šetnjom od škole kroz središte grada, zaobilaznicom i natrag do škole. Sudjelovali su svi učenici od 1. do 8. razreda te učitelji i djelatnici škole.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 11. 9. 2017. 15:11

Besplatni udžbenici

Na početku nove školske godine učenike su na njihovim školskim klupama dočekali besplatni  udžbenici. Naime, naša je škola uključena u projekt „Besplatni udžbenici“ kojeg provodi Varaždinska županija u suradnji s osnovnim školama. Na taj način škola i Županija financijski pomažu roditeljima te im olakšavaju sam početak školske godine.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 6. 9. 2017. 14:35

Prvi dan nastave

U ponedjeljak 4. rujna započela je nova školska godina. Sve učenike i učitelje pozdravili su ravnatelj škole Ratko Tomić i vlč. Branko Horvat i zaželjeli sretan i uspješan početak školske godine. Učenici od drugog do osmog razreda u pratnji svojih razrednika uputili su se u svoje učionice gdje su ih dočekale knjige i raspored sati.

Učenici prvih razreda u pratnji svojih roditelja stigli su u školu  u 10:30 sati. Učenici viših razreda dočekali su ih prigodnim programom, a zatim je učenike i njihove roditelje pozdravio gradonačelnik Marijan Škvarić i ravnatelj škole prof. Ratko Tomić.  Nestrpljive prvoškolce u njihove razrede pozvale su  učiteljice Dragica Bajsić (1. a) i Štefanija Dretar (1.b).

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 4. 9. 2017. 11:26

Donacija

Tvrtka TMT d.o.o. iz Čakovca našoj je školi donirala alat za tehničku kulturu u vrijednosti deset tisuća kuna. Sveukupno školi je donirano nešto manje od dvijesto različitog alata koji će  pomoći učenicima u praktičnom dijelu nastave iz tehničke kulture. Tako će učenici moći raditi s novim lemilicama, kliještima, škarama za lim, čekićima.

Djelatnici škole zahvaljuju predsjedniku Uprave tvrtke TMT d.o.o, Davoru Ostoji i gospodinu Tihomiru Hunjetu na vrijednoj donaciji.

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 31. 8. 2017. 11:58

POKLON BON ZA PRVAŠIĆE

BONOVE MOŽETE PODIĆI U ŠKOLI U PROSTORIJAMA PEDAGOGA

U VREMENU OD 8 DO 12 SATI.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 23. 8. 2017. 12:03

PODJELA SVJEDODŽBI

Republika Hrvatska

Varaždinska županija

Oš Ante Starčevića Lepoglava

 

PODJELA SVJEDODŽBI-8.raz. 29.06.2017.u 9,00 sati

                                       -1.do 7.raz. 30.06.2017.u 9,30 sati

                                       -dopunska nastava  06.07.2017.u 9,00 

                                         sati                             

DOPUNSKA NASTAVA -26.06.do 30.06.2017. u 8,00 sati

POPRAVNI ISPIT -22.08.2017.u 8,00 sati –pismeni dio

                               -23.08.2017.u 8,00 sati-usmeni dio

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 6. 7. 2017. 08:49

Akcija 70x1

Naša škola uključila se u humanitarnu akciju 70x1 za „Mali dom“. U akciji je prikupljeno 1960 kuna za kupnju autobusa. Učenici St. Francis Secondary School i sirotišta Mali dom u Donjoj Subukiji u Keniji dobit će priliku za bolje obrazovanje, a time i budućnost.

Također, učenici su snimili kratki film na engleskom jeziku, a film možete pogledati na linku .

https://youtu.be/FDTJdxOT-CI

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 6. 7. 2017. 08:45

Sportski dan

Posljednjeg dana nastave, 14. lipnja 2017. godine, učenici i učitelji OŠ Ante Starčevića proveli su dan u sportskom duhu. Na SRC Lepoglava učenicima su organizirane različite sportske igre. Učenici nižih razreda sudjelovali su u graničaru, skakanju u vrećama, vožnji biciklu poligonom. Učenici viših razreda sudjelovali su u nogometu, stolnom nogometu, povlačenju užeta i odbojci.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 20. 6. 2017. 09:37

„Klokan bez granica“

U holu škole za vrijeme odmora organiziran je „Matematički odmor“ gdje su se učenici od 2. do 8. razreda natjecali u brzini rješavanja matematičkih zadataka prilagođenih njihovom uzrastu. Nakon toga slijedila je podjela nagrada učenicima koji su sudjelovali na najvećem Međunarodnom matematičkom natjecanju „Klokan bez granica“ koje se održalo 23. ožujka 2017. godine. Ove godine na natjecanju je sudjelovalo 6 milijuna učenika iz 69 država svijeta, istoga dana, u isto vrijeme, a iz naše škole sudjelovalo je 57 učenika. Od naših učenika koji su ušli u 10% najboljih rezultata hrvatskih učenika u kategoriji PČELICE su Iskra Županić i Kaja Zver, u kategoriji LEPTIRIĆI je Alina Kramarić, u ECOLIER su Alen Frketin i Dora Uršanić, a u kategoriji CADET je Matej Paska. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 20. 6. 2017. 09:30

Program Jumicar

Učenici drugih razreda u ponedjeljak, 12. lipnja, učili su o ponašanju u cestovnom prometu na nov i zanimljiv način. Naime, u školi je proveden program Jumicar koji je nastao u Finskoj 1989. godine, a cilj mu je educirati djecu o sigurnosti u prometu na jednostavan, originalan i zabavan način.

Program edukacije sastojao se od teorijskog i praktičnog dijela. U teorijskom dijelu edukacije učenici su učili o pravilnom i nepravilnom ponašanju pješaka,
uočavanju opasnosti u prometu, pravovremenom opažanju objekta, značenju horizontalne i vertikalne signalizacije, pravilnom korištenju zaštitne kacige i sigurnosnog pojasa. Praktični dio obuke proveden je na poligonu pa su tako učenici dobili priliku samostalno upravljati miniautima koji su opremljeni benzinskim motorom, papučicom za kočnicu i gas, sigurnosnim pojasom i upravljačem. Zahvaljujući samostalnom upravljanju automobilom, učenici su mogli doživjeti promet iz uloge vozača  te su se upoznali sa svakodnevnim situacijama u prometu čijih opasnosti najčešće nisu ni svjesni. Edukaciju su obavljali stručno kvalificirani djelatnici koji su učenike upozoravali na pogreške i učili ih snalaženju u pojedinim prometnim situacijama.

Osim o ponašanju u prometu učenici su bili upoznati i s pružanjem prve pomoći o čemu su ih podučavali pripadnici Društva Crvenog križa Varaždinske županije. S obzirom na to da u programu Jumicar sudjeluje i policija, učenici su se upoznali i s njihovom opremom i djelokrugom rada kao i s radom vatrogasaca. Članovi DVD-a Lepoglava učenicima su približili svoj posao i pokazali im čime mora biti opremljeno vatrogasno vozilo, kako izgleda vatrogasno odijelo te su im dali priliku da se iskušaju u gašenju požara.

Na kraju provedbe edukacije učenicima su podijeljene Jumicar vozačke dozvole.
 

Više o programu možete pročitati na: http://jumicar.net/

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 12. 6. 2017. 14:54

Završna priredba

Dana 2. lipnja u 19 sati u sportskoj je dvorani održana završna priredba pod vodstvom Erne Andreić i Karle Mesec. Program je otvorio školski zbor uz pratnju tamburaškog orkestra, a nastupali su i učenici koji pohađaju dramsko-recitatorsku grupu pa su tom prilikom učenicima osmih razreda zaželjeli sreću i uspjeh u daljnjem školovanju. Prigodnim obraćanjem osmaši su se oprostili od osnovne škole i zahvalili svima koji su bili uz njih tijekom osnovnoškolskog obrazovanja. Kao i proteklih godina, gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić podijelio je nagrade učenicima koji su osvojili prva tri mjesta na županijskim natjecanjima. Ravnatelj Ratko Tomić dodijelio je nagradu učenici generacije – Adriani Galić.

 

Priredbu možete pogledati na poveznicama:

 

https://www.youtube.com/watch?v=e3ATs3BbmPA

https://www.youtube.com/watch?v=wLCagiYIcFQ&feature=youtu.be

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 12. 6. 2017. 14:42

Maturalno putovanje – Biograd na Moru

Učenici sedmih razreda 7. lipnja krenuli su na maturalac u Biograd na Moru gdje su boravili do 10. lipnja. Tijekom četiri dana trajanja putovanja posjetili su brojne znamenitosti i naučili mnoge zanimljivosti o gradovima koje su posjetili. Na putu prema Biogradu na Moru posjetili su Nacionalni park Krka. Drugi dan posjetili su grad Zadar gdje su uz lokalnog vodiča razgledali crkvu sv. Donata, morske orgulje, katedralu sv. Stošije i ostale znamenitosti. Također, posjetili su i kraljevski grad Nin i nezaobilaznu solanu koja datira iz prošlog stoljeća, a nakon povratka u hotel uživali su na plaži. Treći dan posjetili su Sokolarski centar u kojem su učenici imali priliku držati sokola i sovu te su naučili zanimljivosti o ovim životinjama. Poslijepodne je bilo rezervirano za kupanje u hotelskom bazenu. Zadnjeg dana putovanja učenici su posjetili Park prirode Vransko jezero u kojem su promatrali i učili o pticama koje obitavaju u tom parku. Nakon ručka sedmaši su krenuli put Lepoglave gdje su ih dočekali roditelji. 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 12. 6. 2017. 14:02

Dan škole

Dan škole obilježen je 23. svibnja 2017. godine. Naša škola nosi ime dr. Ante Starčevića, hrvatskog političara, publicista i književnika, rođenog 23. svibnja 1823. godine u Žitniku kraj Gospića, a umro je u Zagrebu 28. veljače 1896. godine. Učenici trećih razreda pripremili su program kojim su predstavili Knjižicu naših prehrambenih navika koja je nastala u sklopu projekta Mi jedemo odgovorno. Predstavljanje su započeli plesom kojim su naglasili zašto je bitno kretati se i kako to utječe na svakodnevni život. Pripremili su i igrokaz Tužni kelj u kojem se govori o zdravim namirnicama. Uz to su i pročitali dijelove iz knjižice, a program su upotpunili šaljivim recitacijama. Knjižica je rezultat višetjednog rada učenika 3. b razreda, njihova istraživanja, pisanja, crtanja, fotografiranja, razgovora i pripreme zdravih obroka. Na taj način podsjetili su nas na važnost brige o vlastitom zdravlju, očuvanju naše tradicije i baštine.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 31. 5. 2017. 11:37

Nagrađeni učenici na natječaju Državne uprave za zaštitu i spašavanje

Državna uprava za zaštitu i spašavanje organizirala je natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz Republike Hrvatske na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite. Učenici naše škole sudjelovali su na natječaju likovnim i literarnim radovima te su osvojili prvo, drugo i treće mjesto na županijskoj razini. Jurica Kovač osvojio je prvo mjesto u kategoriji literarnih radova učenika od prvog do četvrtog razreda, Karla Mesec drugo mjesto u kategoriji literarnih radova učenika od petog do osmog razreda, Lara Bistrović treće mjesto u kategoriji literarnih radova učenika od petog do osmog razreda i Nikolina Štefanek treće mjesto u kategoriji likovnih radova učenika od petog do osmog razreda.

Cilj natječaja bio je podizanje svijesti o postojanju rizika od katastrofa, a teme za izradu radova bile su vezane za prirodne i tehničko-tehnološke nesreće i katastrofe kao i uz djelovanje žurnih službi.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 31. 5. 2017. 11:34

UDŽBENICI ZA 2017. / 2018. ŠK. GOD. Vijest ima dokument u privitku

Sve što je označeno crvenom bojom roditelji  su dužni  kupiti.

Ono što je označeno crnom bojom učenici imaju mogućnost dobiti u školi ukoliko se odluče na razmjenu putem škole ( to podrazumijeva da učenici vrate svoje udžbenike kako bi ih netko dobio, a oni će također dobiti nečije udžbenike).

Udžbenike koje su prošle godine dobili od škole dužni su vratiti ili novčano nadoknaditi ako su uništeni.

Likovna mapa za učenike od 1. do 8. razreda je od Izdavačke kuće ALFA.

POPIS UDŽBENIKA NALAZI SE POD OPŠIRNIJE U PRIVITKU.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 29. 5. 2017. 11:37

Projekt Mi jedemo odgovorno

Prehrambene navike tema je kojoj se posvećuje vrlo velika pažnja, a kako bi se učenici osvijestili o pozitivnim i negativnim učincima izbora hrane na čovjeka i planet, škola se priključila projektu Udruge Lijepa Naša pod nazivom Mi jedemo odgovorno. Dobivanjem financijskih sredstava u sklopu ovog projekta škola će organizirati različite aktivnosti usmjerene osvještavanju učenika o važnosti odgovorne, kvalitetne i zdrave prehrane. Između ostalog, izradit će se knjižica prehrambenih navika našeg zavičaja te će biti organiziran projektni dan na temu  Mi jedemo odgovorno.

Projekt sufinancira Europska unija, a u njemu sudjeluje 9 zemalja članica Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 17. 5. 2017. 13:05

Zelena čistka

I ove su se godine učenici i djelatnici naše škole uključili u akciju Zelena čistka. Akcija je održana u petak, 12. svibnja, a učenici su marljivo čistili gradski park, okoliš crkve, autobusnog kolodvora i doma zdravlja te su uređivali okoliš škole. Uključivanjem u akciju Zelena čistka učenike se želi osvijestiti o važnosti očuvanja okoliša i odgovornom ponašanju prema prirodi te kvalitetnijem i zdravijem načinu života.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 16. 5. 2017. 14:48

OBAVIJEST O UPISU DJECE U 1. RAZRED OŠ ZA ŠK. GOD. 2017./2018.

Osnovna škola Ante Starčevića
Hrvatskih pavlina 42
42250 Lepoglava
042/791-095

 

 

OBAVIJEST O UPISU DJECE U 1. RAZRED OSNOVNE ŠKOLE ZA ŠKOLSKU GODINU 2017./2018.

 

Poštovani roditelji,

obavještavamo vas da će se upisi djece u prvi razred  osnovne škole održavati od 22. do 26. svibnja 2017. od 09:00 do 12:00 sati. Upisi će se održavati u prostorijama stručne službe. Na upis ne morate dovoditi djecu, već može doći samo jedan roditelj koji će ispuniti Upisnicu u osnovnu školu. Potrebno je donijeti samo osobni identifikacijski broj (OIB) djeteta.

 

Za sve dodatne informacije možete se obratiti stručnoj službi škole.

 

 

Ravnatelj

Ratko Tomić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 15. 5. 2017. 11:28

„Odaberi svoju školu“

U petak, 5. svibnja, po deseti put održana je kampanja „Odaberi svoju školu“ koju organizira Varaždinska županija. Predstavljanje srednjih škola bilo je organizirano za učenike osmih razreda i njihove roditelje s područja Bednje, Višnjice, Kamenice i Lepoglave, a predstavilo se 17 škola s područja Varaždinske županije. Prije predstavljanja škola prisutnima su se obratili lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, predstavnici Centra izvrsnosti iz hrvatskog jezika, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje poželjevši osmašima puno uspjeha pri odabiru i upisu srednje škole uz naglasak na važnost odabira škole prema vlastitim težnjama i interesima. Nakon završetka predstavljanja škola učenici i roditelji mogli su postaviti pitanja predstavnicima škola, informirati se o programima, strukama i zanimanjima, ali i o mogućnostima za kasnije zapošljavanje.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 8. 5. 2017. 13:19

Izložba Anne Frank

U petak, 28. travnja, u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca svečano je otvorena i predstavljena izložba s tematikom 2. svjetskog rata  prikazanom očima mlade židovske djevojčice Anne Frank. Izložbu su predstavljale Annine vršnjakinje - učenice osnovnih škola iz Lepoglave, Višnjice i Kamenice te učenice srednjih škola iz Ivanca i Varaždina. U ulogama kustostica iz naše škole bile su učenice osmih razreda Tihana Belčić i Adriana Galić koje su prethodno pohađale dvodnevnu edukaciju. Učenica Anja Kišiček na otvorenju je čitala ulomak iz Anninog dnevnika dok je učenik Adam Brezni upotpunio otvorenje klavirskom pratnjom.

Izložba „Anne Frank – Povijest za sadašnjost“ dio je projekta „Povijest za svijest“, a može se razgledati do 12. svibnja 2017. godine u čitaonici Gradske knjižnice u Lepoglavi.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 8. 5. 2017. 11:17

Izlet u Ptuj

U ponedjeljak, 24. 4. 2017., za 90-ak učenika s područja Varaždinske županije koji uče slovenski jezik organiziran je izlet u slovensku općinu Ptuj. Na izletu su bile i naše učenice Iskra Županić, Kaja Zver, Andreja Kundija, Rea Dubovečak, Katarina Gal, Dora Uršanić i Lucija Zver. Učenici su posjetili ptujsku utvrdu te su prošetali starim trgom na kojem se odvijao Jurjev sajam. Nakon toga su posjetili ptujsku knjižnicu u kojoj su mlađi učenici slušali slovensku bajku Pekarna Mišmaš dok su stariji učenici pogledali film snimljen prema knjizi za mlade Kit na plaži autora Vinka Möderndorfera. Učenici sedmih i osmih razreda knjigu su dobili i na poklon.

Budući da ih je vrijeme poslužilo, učenici su se zasladili u slastičarnici i izlet završili zajedničkim igranjem u mjesnom parku.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 28. 4. 2017. 12:57

NOVIGRADSKO PROLJEĆE

Od 1. do 8. travnja 2017. godine održavala se  Škola stvaralaštva „Novigradsko proljeće“ u istarskom Novigradu. Kad me učiteljica odlučila prijaviti nisam vjerovala da će moja prijava proći. Mislila sam da nisam dovoljno dobra i talentirana za takvu vrstu škole. No ipak, nakon nekog vremena, učiteljica mi je rekla da sam odabrana za radionicu izrade slikovnice. Bila sam u šoku, no ipak smiješak na mom licu nije mogao proći neprimjetno. Počela sam brojati dane do odlaska u Novigrad.

Kad smo stigli u Novigrad upoznala sam nove prijateljice. Upoznala sam ih tek u autobusu, a imala sam osjećaj da ih poznajem cijeli svoj život. Prvoga dana smjestili smo se u sobe, a tek navečer je bilo otvaranje Škole.

Sljedećeg dana raspored radionica bio je u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima. Čim sam ušla u učionicu svoje radionice oko mene su bili cure i dečki mojih godina koji su bili zabavni, nasmijani i sretni. Voditeljica je bila jako zabavna i izrazito komunikativna. Cijeli tjedan bila nam je poput najbolje prijateljice. Pomagala nam je u stvaranju teksta za slikovnicu, ali i u tehnici kojom smo oslikavali naše slikovnice.

Cijeli tjedan bio je pun zabavnih, radnih i nezaboravnih trenutaka. Osim što smo naporno radili kako bismo što bolje napravili svoje radove, sve je bilo prožeto zabavom. Večernji programi uvijek su bili zanimljivi i svi smo se smijali do suza animatorima koji su nam često pripremali zabavne skečeve.

Tjedan u školi stvaralaštva prošao je prebrzo. Toliko sam uživala u svemu, od radnih i napornih sati do kasno u školi, pa do svih slobodnih satova koje sam provela s novim prijateljima. Svaki trenutak ponovila bih još sto puta, tako da ću se vjerojatno prijaviti i sljedeće godine.

Meni je ovo bilo jedno, novo, stvarno posebno iskustvo koje me obogatilo na brojne načine. Svi koji mislite da imate dara i neotkrivenih talenata preporučam da se prijavite, jer nećete požaliti.

                                                                                          Tihana Belčić 8.b 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 28. 4. 2017. 12:03

Uskrsna izložba

I ove godine je u holu lepoglavske župne crkve postavljena Uskrsna izložba na kojoj su izloženi uskrsni ukrasi i kreacije kojima se predstavilo 13 izlagača. Među njima i učenici 3. razreda naše škole koji su plastelinom izrazili svoje viđenje Uskrsa.

Izložbu već tradicionalno organizira Turistička zajednica grada Lepoglave uz potporu Grada Lepoglave. Izložba se mogla razgledati od 15. do 20. ožujka.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 19. 4. 2017. 11:27

Ptuj 24. 4. 2017. Vijest ima dokument u privitku

Za potrebe prijevoza učenika u Ptuj  raspored prijevoza je u privitku pod opširnije!

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 18. 4. 2017. 11:49

Mladi košarkaši

I mladi košarkaši, učenici 5. i 6.razreda, uspjeli su osvojiti titulu županijskog prvaka pobijedivši u finalu učenike 5. osnovne škole Varaždin uz vodstvo mentora Damira Mačeka. Natjecanje je održano 12. travnja u varaždinskoj areni. Ovo je velik uspjeh za male košarkaše naše škole koji su ujedno i članovi Košarkaškog kluba Lepoglava.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 18. 4. 2017. 11:44

ZVRKAONICA

Siniša Cmrk, autor književnoga djela Zvrk domaćinstvo - priče mačka Pisa u stihoPisu poznat i kao voditelj nekadašnje vrlo popularne dječje TV emisije Turbo limach show,  11. travnja 2017. održao je u našoj školi radionicu za učenike tzv. Zvrkaonicu. 

Zvrkaonica je čitateljsko-pisateljsko-glumački susret koji potiče učenike na zainteresirano slušanje, pomno čitanje, stvaralačko pisanje i radosnu glumu. Cilj ove  radionice je učiniti poeziju zanimljivom djeci, popularizirati svu ljepotu i raskoš kajkavskog narječja te poticati učenike na stvaranje pjesama.

Učenici su imali zadatak naučiti osnove kroz hodanje, pljeskanje, disanje, naučiti kako  na temelju jedne riječi nastaje pjesma.  Naučili su i kako odglumiti pjesmu ili neku situaciju iz života.

Siniša Cmrk bio je vrlo zadovoljan suradnjom učenika nižih i viših razreda  naše škole. Učenici su bili vrlo motivirani te su sudjelovali u stvaranju pjesama, a za kraj učenice 2. razreda   počastile su voditelja pjesmom i plesnom koreografijom kojom su se nedavno predstavile i osvojile prvu nagradu na Međunarodnom festivalu Djeca pjevaju u Varaždinu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 12. 4. 2017. 12:20

Socijalna samoposluga

Učenici i djelatnici naše škole po sudjelovali su u akciji prikupljanja prehrambenih i higijenskih artikala za socijalnu samoposlugu „Kruh svetog Antuna Varaždin“. Cilj ove akcije je povećanje socijalne osjetljivosti za potrebe ljudi i obitelji koji imaju malo ili nemaju ništa. Akcija se provela na način da je svaki učenik ili djelatnik škole prema svojim mogućnostima darovao prehrambene ili higijenske artikle. Inače, socijalna samoposluga je volonterski projekt Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži pokrenut 17. 12. 2013. g. koji je organiziran na način da osobe daruju prehrambene i higijenske artikle koji se zatim uručuju socijalno najugroženijim pojedincima i obitelji.

Zahvaljujemo svima koji su svojim doprinosom pripomogli ovoj akciji i nekome će nadolazeće uskršnje dane učiniti ljepšima.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 10. 4. 2017. 11:10

Posjet osoba s invaliditetom

Dana 3. travnja 2017. godine našu su školu posjetili Denis Marijon i Albina Žnidar iz Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom. Prilikom posjeta učenicima od 5. do 8. razreda održali su predavanje o osobama s invaliditetom. Na taj su način učenici iz prve ruke mogli saznati kako žive osobe s invaliditetom te s kojim se poteškoćama susreću u svakodnevnom životu. Također, naučili su pravilan naziv koji se koristi za osobe s invaliditetom te na koji se način institucije mogu prilagoditi osobama s invaliditetom. Predavači su objasnili pojam i vrste invalidnosti te načine na koje se osobama s invaliditetom može pomoći. Naime, u javnosti im se nerijetko događa da im ljudi pristupaju neprikladno pri čemu im ponekad više odmažu nego pomažu. Želeći potaknuti učenike na razmišljanje, postavljali su pitanja koja im na neki način čine svakodnevicu. Na taj način su otkrili kako mogu voziti automobil, kuhati, raditi i sl. Na kraju su bili otvoreni i spremni odgovarati na pitanja koja su im bila postavljena, pa je tako Albina odgovarala na pitanja o svojoj sljepoći, a Denis o životu u kolicima. Navedeno je predavanje održano u sklopu projekta „Iskustvom i znanjem do jednakosti“ koji je SUMSI u 2016. godini prijavio na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 7. 4. 2017. 11:23

Donacija

Tvrtka Keramika Auguštanec  iz Lepoglave našoj je školi donirala 8 tisuća kuna za nabavu informatičke opreme. Istoimena tvrtka već je nekoliko puta pomogla školi sa svojim donacijama. Na taj način škola je opremljena suvremenom tehnologijom koja pomaže u radu djelatnicima škole, ali i samim učenicima. Svi djelatnici škole zahvalni su na donaciji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 6. 4. 2017. 15:00

5. Međunarodni festival Djeca pjevaju

31. ožujka 2017. godine u dvorani Graberje u Varaždinu održan je 5. Međunarodni festival Djeca pjevaju. Publika je imala prilike čuti 21 autorsku pjesmu koje su bile podijeljene u dvije kategorije. Prva kategorija bila je za učenike 6 – 10, a druga za učenike 11 – 15 godina. Naša učenica Andreja Kundija osvojila je prvu nagradu u mlađoj kategoriji s pjesmom „Zeko“ i tako osvojila bicikl. Njezin nastup svojim su plesnim pokretima obogatile učenice Iskra Županić, Lorena Pavleković, Ana Lena Babić, Kaja Zver, EmiliPavleković i Martina Marković. Sve učenice samostalno su osmislile koreografiju te su svojim vedrim duhom osvojile žiri natjecanja.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 5. 4. 2017. 12:28

Prevencija ovisnosti

U sklopu projekta Zdrav za 5! policijski službenik Mario Medenjak u ponedjeljak, 3. travnja, osmašima je održao predavanje na temu prevencije ovisnosti i zlouporabe alkohola. Riječ je o nacionalnom preventivnom programu čiji je cilj prevencija ovisnosti i zlouporabe droga, alkohola i igara na sreću te podizanje razine svijesti kod mladih ljudi o potrebi očuvanja okoliša i prirode. Tijekom predavanja policijski je službenik naglasak stavio na put do ovisnosti i kažnjiva ponašanja do kojih nerijetko vode različite ovisnosti. Posebnost održanog predavanja sastoji se u brojnim primjerima iz prakse koje je g. Medenjak iznio učenicima kako bi im što više približio različite posljedice ovisnosti i zlouporabe alkohola.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 3. 4. 2017. 12:47

Gradsko natjecanje ekipa prve pomoći mladeži Hrvatskog Crvenog križa

11. ožujka 2017. godine (subota) održano je 15. gradsko natjecanje ekipa prve pomoći mladeži Hrvatskog Crvenog križa u Osnovnoj školi grofa Janka Draškovića u Klenovniku s početkom u 10,30 sati. U kategoriji podmlatka sudjelovalo je 8 ekipa: OŠ Bednja (2 ekipe); OŠ Ivanec, PŠ Salinovec, OŠ Klenovnik, OŠ Lepoglava, OŠ Maruševec i OŠ Donja Voća.

Našu školu predstavljala je jedna ekipa u sastavu: Laura Botković (8. r.), Zlatko Cujzek (8. r.), Gabrijela Bistrović (7. r.), Alenka Horvat (8. r.), Marija Pašalić (7. r.) i Paulina Ratkaj (7. r.) (mentorica Ivana Rod).

Na natjecanju se provjeravalo znanje o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima  te teorijsko i praktično znanje iz pružanja prve pomoći.

Naša ekipa osvojila je 7. mjesto.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 28. 3. 2017. 11:23

Ritam vedrine

Otvorenje izložbe našeg učitelja likovne kulture i umjetnika Davora Petaka održano je na prvi dan proljeća. Sam naziv izložbe Ritam vedrine simbolično nas uvodi u vedrije i toplije godišnje doba. Izložbu čini dvadestak slika ulja na platnu i akrila. Tematika slika su pejsaži, a izložba se može pogledati do 10. travnja u prostoru Galerije HDLU-a u Kuli stražarnici Starog grada. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 22. 3. 2017. 14:48

Županijsko natjecanje iz hrvatskoga jezika Vijest ima dokument u privitku

Naša je škola 6. ožujka ponovno bila domaćin Županijskog natjecanja iz hrvatskoga jezika za učenike sedmih i osmih razreda. Sveukupno natjecao se 71 učenik, u kategoriji sedmih razreda sudjelovalo je 37 učenika, a u kategoriji osmih razreda 34 učenika. Našu školu predstavljale s učenice Melani Galić (7. razred) i Anja Kišiček (8. razred). Osim natjecatelja, škola je ugostila 51 mentora koji su bili u pratnji učenika. Prije samog početka natjecanja ravnatelj škole Ratko Tomić pozdravio je sve prisutne te zaželio puno uspjeha svim natjecateljima.

 

Rezultati Natjecanja iz hrvatskoga jezika nalaze se u privitku !

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 6. 3. 2017. 16:32

Edukacija iz prve pomoći

Hitna medicinska služba 16. veljače održala je edukaciju iz pružanja prve pomoći za učenike osmog razreda. Kako bi se podigla svijest učenika o važnosti brzog i učinkovitog djelovanja s ciljem spašavanja ljudskog života, učenicima je prezentirano u kojim slučajevima moraju zvati hitnu pomoć, kako razgovarati s dispečerom te kako pružiti prvu pomoć ako naiđu na unesrećenu osobu. U praktičnom dijelu ove edukacije učenici su naučili kako osobu staviti u bočni položaj, kako masirati srce i davati umjetno disanje.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 3. 3. 2017. 13:42

Pregledi za 1. razred šk. god. 2017./2018.

Obavještavamo roditelje budućih prvašića da će Stručno povjerenstvo škole u razdoblju od 7. do 13. ožujka 2017. g. utvrđivati spremnost djece za prvi razred. Pregledi će se obavljati u prostorijama školske psihologinje, a o točnom vremenu roditelji će biti obaviješteni pismenim putem. Molimo roditelje da se pridržavaju dobivenih termina, a u slučaju bilo kakvih pitanja, slobodno nas kontaktirate.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 28. 2. 2017. 14:40

Čitanjem do zvijezda

Županijsko natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“ održano je 24. veljače 2017. u OŠ Trnovec.  Natjecanju je pristupilo 27 ekipa tj. 81 učenik. Ekipu naše škole činile su Lea  Koščec, Tihana Belčić i Iva Kostanjevec, učenice 8. razreda. Timskim radom i individualnim naporom učenice su osvojile izvrsno 3. mjesto.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 28. 2. 2017. 14:37

LiDraNo 2017.

U OŠ grofa Janka Draškovića, Klenovnik 14. veljače 2017. godine održani su okrugli stolovi za literarni, novinarski i radijski izraz. Našu redakciju školskoga lista „Koraci“ predstavljale su učenice sedmog razreda Elizabeth Marković, Melani Galić i voditeljica novinarske grupe Mirjana Vusić.

List je zajedno s pet školskih listova predložen za državnu smotru LiDraNa, a prosudbeno povjerenstvo za novinarski izraz bilo je u sastavu Gorana Domjanića, Željke Rabuzin i Renate Hraščanec.

Županijska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva  za Varaždinsku županiju organizirana je 15. veljače 2017. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

Brojni gosti i sudionici uživali su u izvedbama osamnaest samostalnih nastupa (kazivanje poezije i monologa) i osamnaest skupnih nastupa (dramsko-scenske igre i recitali). Nastupe učenika ocjenjivalo je stručno povjerenstvo u sastavu Barbare Rocco, Vesne Kosec-Torjanac i Božidarke Hošnjak.

 Našu školu predstavljao je Adam Brezni, učenik šestog  razreda s pjesmom Ivice Jembriha Pucica i vuletje, mentorica Branka Kuća. Iako nije prošao na državnu smotru, učenik je imao zapažen nastup i pohvaljen je od strane povjerenstva.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 17. 2. 2017. 13:46

Infokup 2017 - Županijsko natjecanje iz Informatike

Kao prijašnjih godina i ove godine naši su učenici sudjelovali na Županijskom natjecanju iz informatike i računalstva  ( Infokup 2017 ) koji  se održao u  II. OŠ  Varaždin u petak 10. 02. 2017.

Našu školu predstavljale su učenice Lea Koščec 8.b i Iva Kostanjevec 8.b u kategoriji Osnove informatike, te Karlo Svetec u čak 2. kategorije: Programiranje LOGO i Algoritmi - PYTHON. Učenici su ostvarili odlične rezultate: Lea je osvojila izvrsno 2. mjesto, a Karlo je IZ LOGO-a osvojio odlično 3. mjesto, dok je iz Pythona bio 5. Ujedno je bio jedini učenik koji se natjecao iz čak dva programska jezika.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 14. 2. 2017. 14:06

Projekat "SOS 112 "

U subotu 11.02. obilježen međunarodni dan broja za žurne pozive -112.Stavljamo vam vezu na Područni ured za zaštitu i spašavanje Varaždin.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 14. 2. 2017. 13:10

Treća komponenta projekta ""Nasilje preko interneta"

U sklopu preventivnog projekta pod nazivom „Nasilje preko interneta - cyberbullying“ 20. siječnja 2017. godine provedena je treća komponenta tog projekta za učenike 7. razreda. Predavanje je održala službenica Policijske uprave Varaždin Tatjana Novak. Prezentacijom i primjerima iz svakidašnjeg života učenicima je osviještena važnost zaštite osobnih podataka i privatnosti, ponašanje na društvenim mrežama te uvažavanje drugih prilikom korištenja interneta. Učenici su saznali što je nasilje na internetu, koji su oblici tog nasilja te kako se mogu zaštititi.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 27. 1. 2017. 12:25

Božić u gradu

Božićna priredba „Božić u gradu“ održana je 22. prosinca u punoj lepoglavskoj školskoj dvorani. U priredbu nas je svojom pjesmom uveo školski zbor „Iskrice“. Voditeljice Karla Mesec i Petra Borlinić pitale su se gdje je Djed Mraz, no umjesto njega stigla nam je razigrana Mrazica. Mrazica je pozorno slušala i pratila sve što su joj učenici škole pripremili. Mrazci i gledateljima su se predstavili zboraši, tamburaši, recitatori, plesači, pjevači i mali glazbenici.

 Priredba je završila božićnim pozdravom Mrazice i čestitkom voditeljica da se svim ljudima ispune srca veseljem, toplinom, ljubavlju i lijepim željama.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 30. 12. 2016. 12:05

Čestitka

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 22. 12. 2016. 12:21

Za socijalnu samoposlugu

Učenici i djelatnici naše škole po drugi put ove godine sudjelovali su u akciji prikupljanja prehrambenih i higijenskih artikala za socijalnu samoposlugu „Kruh svetog Antuna Varaždin“. Cilj ove akcije je povećanje socijalne osjetljivosti za potrebe ljudi i obitelji koji imaju malo ili nemaju ništa. Akcija se provela na način da je svaki učenik ili djelatnik škole prema svojim mogućnostima darovao prehrambene ili higijenske artikle. Inače, socijalna samoposluga je volonterski projekt Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži pokrenut 17. 12. 2013. g. koji je organiziran na način da osobe daruju prehrambene i higijenske artikle koji se zatim uručuju socijalno najugroženijim pojedincima i obitelji.

Zahvaljujemo svima koji su svojim doprinosom pripomogli ovoj akciji i nekome ove blagdanske dane učinili ljepšima.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 20. 12. 2016. 12:20

Cvijet za ljepši grad

Turistička zajednica grada Lepoglave 9. prosinca 2016. organizirala je  izložbu i dodjelu priznanja u sklopu manifestacije „Cvijet za ljepši grad“. Predstavljena je izložba fotografija najuređenijih okućnica i balkona obiteljskih kuća s područja grada Lepoglave, a vlasnici istih primili su priznanja i nagrade. Uz fotografije izloženi su  i literarni i likovni radovi učenika lepoglavskih osnovnih škola.

Najuspješnijim radom  iz OŠ Lepoglava  proglašen je likovni rad Aline Kramarić, učenice 3. razreda i literarni rad Lare Bistrović, učenice 6. razreda.

Nakon svečanog dijela uslijedilo je razgledavanje izložbe te druženje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 13. 12. 2016. 12:19

Pobjeda nogometašica

Na malonogometnom turniru za djevojčice koji se odigrao u srijedu, 7. prosinca, naše su nogometašice osvojile 1. mjesto. Uz ekipu iz naše škole, na turniru su sudjelovale i ekipe iz Cirkulana, Višnjice, Kamenice i Bednje. U napetoj i ravnopravnoj finalnoj borbi između Lepoglave i Cirkulana, Lepoglava je ipak pogotkom Larise Bajsić i rezultatom 1:0 uspjela zasluženo izboriti pobjedu. Najistaknutija i najbolja igračica cijelog turnira također je učenica Larisa Bajsić iz 6. razreda sa 4 postignuta gola. Ekipa iz Cirkulana osvojila je 2. mjesto, Višnjica 3., Kamenica 4., a Bednja 5. mjesto.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 12. 12. 2016. 12:07

Informatička štafeta

Proteklog ponedjeljka, 5. prosinca, u I. osnovnoj školi Varaždin održana je 8. Informatička štafeta, međužupanijsko ekipno natjecanje za učenike od petog do osmog razreda osnovne škole.

Ovo natjecanje već sedam godina organizira Društvo informatičara Pula, no ove su se godine prvi put natjecanju pridružili i učenici iz osam osnovnih škola s područja Varaždinske županije. Uz našu školu, na natjecanju su sudjelovale još I., II., III. i IV. osnovna škola Varaždin te škole iz Beletinca, Petrijanca i Brezničkog Huma. 

Svaka škola natjecala se s jednim timom učenika, pa su tako 32 učenika pokazala svoje znanje u crtanju (program Bojanje), pisanju (MS Word), izradi prezentacija (MS PowerPoint) i računanju (MS Excel).

Našu školu uz mentoricu Nevenku Harjač zastupali su sljedeći učenici:

Karlo Svetec, 5. a
Ivona Zver, 6. a
Dino Škvarić, 7. b
Lea Koščec, 8. b.

Na natjecanju se koristio operacijski sustav Windows 7 i Office 2010 na hrvatskom jeziku, a provodilo se prema već postojećim pravilima Društva informatičara Pula.

Naša škola ekipno je zauzela 4. mjesto, a Karlo Svetec bio je uvjerljivo najbolji petaš za što je i dobio diplomu. Svi natjecatelji i njihovi mentori dobili su zahvalnice i diplome.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 9. 12. 2016. 13:45

Draga domača rieč

U Srednjoj školi Ivanec 18. studenog održana je završna priredba 36. kajkavskog književnog natječaja Draga domača rieč, na kojoj je predstavljen Zbornik s najljepšim ovogodišnjim pjesničkim i proznim ostvarenjima djece i odraslih. Najbolje radove trebalo je izabrati u konkurenciji 143 autora s 230 pjesničkih i proznih radova, od kojih je 126 radova bilo dječjih, iz 17 osnovnih škola. Prosudbeno povjerenstvo činile su prof. Ružica Žunar, dr. sc. Mirjana Posavec i glavna urednica zbornika Vesna Matišić.

Našu školu predstavljala je učenica osmog razreda, Tihana Belčić, (mentorica Ivana Vrček). Publici se predstavila s autorskom pjesmom Eblak i osvojila treće mjesto u konkurenciji dječjeg stvaralaštva. Njezina pjesma nalazi se u ovogodišnjem zborniku Draga domača rieč.

Čestitke!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 30. 11. 2016. 11:22

Književnica u našoj školi

Karlovačka spisateljica  Bojana Meandžija  gostovala je 24. studenoga 2016. u našoj osnovnoj školi  i učenicima od šestog do osmog razreda predstavila svoju prvu knjigu “Trči! Ne čekaj me… ”.

Književnica je predstavila roman vodeći nas kroz ulomke djetinjstva okruženog prije svega ljubavlju, a zatim i ratnim strahotama koje je kao trinaestogodišnja djevojčica proživljavala u Karlovcu tijekom Domovinskog rata.

Spisateljičino predstavljanje knjige nekoliko je puta nagrađeno pljeskom te su joj upućene iskrene čestitke na objavljivanju romana na engleskom jeziku.

Nakon susreta, učenice Novinarske grupe intervjuirale su književnicu te saznale da trenutno piše dva romana u kojima ćemo zasigurno uživati.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 25. 11. 2016. 12:19

Dan sjećanja na pad Vukovara

U našoj školi 18. studenog svečano je obilježena 25. obljetnica Dan sjećanja na žrtve Vukovara. Nakon uvodne pjesme Vladimira Kočiša Zeca Gospodine generale, slijedila je kratka priredba u kojoj su učenici čitali pjesme nastale u ratno vrijeme, a koje su posvećene Vukovaru – Gradu heroju. Pročitanim tekstom Priča o gradu  Siniše Glavaševića  izrečena je poruka: „Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. I nemojte biti sami u budućnosti. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad - to ste vi.“

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 25. 11. 2016. 11:29

„Petarde nisu igračke“

Policijska uprava varaždinska za učenike osmih razreda 15. studenog provela je preventivnu interaktivnu edukaciju „Petarde nisu igračke“. Cilj ove edukacije je zaštita djece od tjelesnog ozljeđivanja i smrtnog stradavanja uslijed nepažnje, znatiželje i igre s oružjem i pirotehničkim sredstvima. Tijekom predavanja učenici su se upoznali s izgledom navedenih sredstava, opasnostima koje predstavljaju, mjerama samozaštite, pravilnog i pravovremenog reagiranja u slučaju pronalaska istih. Poseban je naglasak stavljen na opasnosti, posljedice, samozaštitno ponašanje i pravilno reagiranje kod kritičnog događaja.

Edukaciju su proveli Tatjana Novak, policijska službenica za nadzor i planiranje – prevenciju, i Nino Trakoštanec, policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 22. 11. 2016. 12:33

Terenska nastava

Učenici petih, sedmih i osmih razreda 11. studenoga bili su na terenskoj nastavi u Zagrebu. Učenici petih razreda u pratnji svojih razrednica prvo su posjetili Muzej neandertalaca u Krapini, potom su u Zagrebu posjetili Arheološki muzej. Učenici sedmih i osmih razreda zajedno su posjetili Tehnički muzej Nikola Tesla. Imali su prilike vidjeti rudnik, zvjezdarnicu, različite motore, no najviše ih je dojmio dio posvećen Nikoli Tesli. Tamo su i sami učenici imali prilike sudjelovati u pokusima sa strujom. Nakon Tehničkog muzeja osmaši su posjetili muzej posvećen velikanu hrvatske košarke, Draženu Petroviću. Hrvatski sabor, uz stručno vodstvo, posjetili su učenici sedmih i osmih razreda. Za kraj terenske nastave, svi su učenici posjetili Interliber, najveći međunarodni sajam knjiga u Hrvatskoj koji se održava na prostoru Zagrebačkog Velesajma. Povratak kućama bio je u večernjim satima.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 18. 11. 2016. 13:40

Sigurnost na vodi

Učenici trećih razreda u ponedjeljak, 7. studenog, učili su o sigurnosti na vodi. Naučili su koje im opasnosti prijete na vodi, o načinima na koje opasnosti mogu izbjeći, kako moraju reagirati ako se nađu u nevolji, usvojili su kodeks sigurnosti na vodi koji se sastoji od osam kodova, upoznali su se s radom spasilačke službe, proširili su svoje znanje o vodi i moru te im je demonstrirano spašavanje na vodi. Radionica „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“ održana je u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“ kojemu je svrha podizanje razine sigurnosti djece pri izvannastavnim aktivnostima djece (izleti, ekskurzije, škole u prirodi, ljetovanja…) te prilikom odlaska u školu plivanja. Radionicu je provela predstavnica Službe spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja Silvana Radovanović u suradnji s GDCK-om Ivanec.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Harjač  datum: 9. 11. 2016. 13:23
» Arhiva naših vijesti    
 


Tražilica

Kalendar
« Ožujak 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Od sportova najviše volim ( sudjelovati, a ne gledati):

Oglasna ploča

Forum

Korisni linkovi
Dnevni tisak

Nacionalna kampanja

ISE projekt


Arhiva dokumenata

RSS Reader
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka
preskoči na navigaciju